Plastfyldning

En plastfyldning fungerer som en erstatning af tandsubstans efter hul eller traume.

Plast er tandfarvet, hvilket gør det optimalt at bruge rent kosmetisk.

Plastfyldning - kosmetisk optimalt

Plast er tandfarvet og er det mest almindelige fyldningsmateriale, som tandlæger anvender i dag. De materialemæssige egenskaber er så gode, at plast også kan anvendes ved omfattende caries-angreb i både for- og kindtænder.

Plasten limes og formes til tanden og hærdes med lys fra en speciel lampe. Der kan tygges straks efter, at fyldningen er lavet. Limningsteknikken er sårbar over for fugt, og det betyder, at der ikke altid kan laves en tæt plastfyldning.

Hvis det er tilfældet, kan der komme misfarvning og ny caries i kanten på et senere tidspunkt. I disse tilfælde vil tandlægen foreslå sølvamalgam eller evt. en krone på tanden. Plast er kompliceret og tidskrævende at arbejde med for tandlægen, og derfor koster en plastfyldning mere end en sølvamalgamfyldning.

Kontakt os

Plast fremfor amalgam

Plast kan hæfte på tanden, også steder hvor der ikke er primær retention, som eks. tandhalsen, og man ”sparer” dermed på tanden.

Tandfyldninger skal altid laves med plast fremfor amalgam, hvis det i øvrigt er muligt. Det har Sundhedsstyrelsen pålagt de danske tandlæger efter den 1. oktober 2008.

Der er lavet mange undersøgelser for at afklare holdbarheden af de to materialer. Der er fordele og ulemper ved begge materialer, men med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens ønske, vil plasten altid være det første valg, også selvom det er en dyrere løsning.

Kontakt os