Tandblegning

Er dine tænder blevet misfarvede efter mange års trofast brug, og går du med drømmen om et hvidere smil – så er tandblegning måske en løsning for dig.

Hvordan forekommer misfarvning af tænderne

Når det gælder misfarvning af tænder, er kaffe, te, rødvin og cigaretter nogle af de største syndere. Men tændernes farve kan også ændres som en naturlig del af det at blive ældre, fordi emaljen slides, og tandbenets varme farve skinner igennem. Misfarvning kan også forekomme, hvis emaljen ætses væk i forbindelse med et stort forbrug af læskedrikke eller frugt. Tænder kan ligeledes se misfarvede ud, hvis de har store gamle fyldninger, er snavsede eller sidder på en speciel måde i tandrækken, og her hjælper blegning ikke.

Hvordan fungerer en tandblegning?

Det aktive stof i tandblegemidler er brintoverilte. Det trænger ind i tanden og kan fjerne eventuelle farvestoffer, der er trængt ind. Det er imidlertid vanskeligt at forudsige, hvor godt en blegning vil virke, og man skal bestemt ikke regne med altid at få det helt store tandpastasmil bagefter.

Desværre opløses der ganske lidt af tandens emalje, hver gang der bleges, og behandlingen må derfor ikke gentages for ofte. Opløst emalje gendannes ikke ligesom håret på hovedet, der blot vokser ud igen, hvis det bliver ødelagt af blegning.

Man skal passe meget mere på tandemaljen, og det er vigtigt, at en tandlæge vurderer, om en blegning er mulig – altså om misfarvningen skyldes, at der er trængt farvestoffer ind, og om emaljen kan tåle behandlingen.

Mange får lidt ondt i tænderne, mens der bleges, og det kan specielt være slemt, hvis man i forvejen har følsomme tandhalse. Det kan være nødvendigt at stoppe behandlingen eller holde en pause undervejs. Heldigvis holder isningerne som regel op efter et par dage.

Efter en blegning vil tænderne i de første dage være mere modtagelige for nye farvestoffer. Holdbarheden af en blegning afhænger af, hvor mange farvestoffer tænderne udsættes for. En genblegning kan blive aktuel efter 2-3 år.

Blegede tænder i overkæben

Tandblegning hjemme

Blegning hjemme foregår ved hjælp af en præcist tilpasset blegeskinne, som man får med hjem fra tandlægen sammen med blegemidlet. Den fremstilles ud fra et aftryk af dine tænder, så den passer lige præcist til dig.

Det er vigtigt at følge tandlægens vejledning nøje, og man skal specielt passe på, at blegemidlet ikke kommer på tandkødet eller ned i maven. En hjemmeblegning tager oftest 2-3 uger, hvor skinnen med blegemidlet sidder på tænderne i 1-2 timer om dagen eller hele natten. Man bør aldrig blege tænder hjemme uden først at have talt med en tandlæge.

Tandblegning

Omgivelserne har stor indflydelse på tændernes farve, de syner eks. hvidere når vi er solbrændte.
Misfarvning af tænder sker som en naturlig del af det at blive ældre, emaljen slides og bliver tyndere, så tandbenets mørkere farve skinner mere igennem.

Dine tænder misfarves af fødevarer eksempelvis kaffe, te, rødvin og cigaretter.
Ved blegning bliver det yderste lag af emaljen porøst, og der forsvinder et mikroskopisk lag af emaljen.
Det er derfor vigtigt at blegning sker under kontrollerede forehold, og på det rette grundlag.
Blegning forudgås altid af en grundig undersøgelse af dine tænder, hvor der tages stilling til om dine tænder er egnede til blegning.

Blegning på tandklinikken

Her på klinikken fremstiller vi skinner specielt til hjemmeblegning og uddanner dig i hvordan det udføres forsvarligt.

Regler fra Sundheds- og Miljøstyrelsen

Regler fra Sundheds- og Miljøstyrelsen

 • Blegning af tænder skal altid foregå med indledende undersøgelse og information hos en tandlæge
 • Herefter kan blegning foregå hjemme hos den enkelte person
 • Det er ikke tilladt at blege tænder med brintoverilte hos frisør eller kosmetolog
 • Tandblegemidler med mere end 0,1% brintoverilte må ikke sælges i håndkøb i Danmark (mindst 3% er nødvendig for at blege tænder)
 • Blegning af tænder må ikke udføres på unge under 18 år
 • Personen skal have betænkningstid på min. 2 dage, før blegning må udføres
 • Der skal tages et klinisk foto hos tandlægen før og efter behandling.

Gode råd om tandblegning

Gode råd om tandblegning

 • Bleg kun tænder, hvor det er nødvendigt.
 • Hvis du har behov for tandblegning, så tal med din tandlæge om, hvorvidt tænderne kan bleges, og eventuelle bivirkninger.
 • Ved hjemmeblegning følges tandlægens blegeanvisninger nøje.
 • Gentag kun blegning sjældent.
 • Køb aldrig blegemidler på nettet! De er oftest ulovlige og kan indeholde stoffer, der skader dine tænder.
 • Hvis man er solbrændt eller bruger mørk læbestift, ser tænderne lysere ud.

Hvis en rodbehandlet tand bliver misfarvet...

Hvis en rodbehandlet tand bliver misfarvet, kommer misfarvningen indefra. Det kan i nogen tilfælde afhjælpes med en intern blegning på den enkelte tand, det kræver flere besøg på klinikken, det må forventes at misfarvningen kommer igen efter 3-5 år.
Ved intern blegning er der forøget risiko for fraktur af tanden.

Den ene fortand er misfarvet, fordi den er rodbehandlet

Efter en blegning indefra i tanden, som blev sat i gang hos tandlægen, lykkedes det i løbet af tre uger at lysne tanden.